Hvorfor gjør vi dette?

Jørgen Nordahl - Leder Ulriken Skiskole

Hvilke aktivteter trenger egentlig barn og unge idag? Ønsker egentlig vi som foreldre å fylle hver eneste hverdag (og helgedag for den saks skyld) skal være smekk full av organiserte aktiviter som gjør foreldre oppgaven i værste fall til en endeløs logstikk utfodring som minst trenger to biler, minst fire besteforeldre og minst en fleksible arbeidgiver for at hjulene skal gå rundt? 

Og hvorfor fyller vi disse dagene med aktiviteter som i stor grad setter forventingspress på våre arvtakere? Hva skjedde med akebrettene på marken? HVorfor leker ingen gjemsel i gaten lenger? og hvor ble det av de knuste rutene på skolene???

Som arbeidgiver forventer jeg at unge lovende har gode karakterer, at de er fine mennekser og kanskje aller mest at de er kreative mennekser som kan løse problemstillinger vi ingen pr idag vet eksistrerer. Er det i det hele tatt mulig å finne slike kandidater når vi tar fra barna våre arenaer for å våre kreative? arenaer hvor de skal kjede seg og må løse sin egen situasjon der de er? Og hva i all verden har dette med Ulriken Skiskole å gjøre?

Det er vanskelig idag å finne aktivteter som gir barn og unge mestringsfølelse uten at man skal konkurrere. Selv om idrettsforbundet er tydelige på at idretten i Norge til et visst alderesnivå skal være konkurransefrie så vet alle som har hatt barn gjennom slike systemer at dette i liten grad praktiseres til det fulle. Personlig er jeg på ingen måte mot konkurranse, snarer tvert imot, men hvorfor skal all idrett handle om å konkurrere. Hvorfor skaper vi heller ikke arenaer for aktivtet hvor fokuset er mestring, begeistring og læring som gir deltakerne opplevelser hvor de blir motivert til å gjøre dette livet ut?

I Bergensområdet har man i dag få alternativer til for barn å drive konkurransefri idrett for barn og unge. I enda mindre grad er det mulig å gi barn og unge alpin skiopplæring uten at konkurransen er det sentrale elementet i aktiviteten. Enten kan man benytte seg av sporadiske kurs i heisanleggene eller melde seg inn et skilag og begynne å trene alpint aktivt. Joda, dette er konkurransefritt til barna når mellomtrinnet på skolen men da er det slutt. I 2018 sluttet over 50% av alle barn med organisert idrett når de ble 14 år. Hvorfor skjer dette?

Jeg tror på ingen måte at Ulriken skiskole er løsningen på dette men jeg tror vi får til noe alle andre som driver med en eller annen form for organisert idrett burde få til.

For 12 år siden etablerte vi Ulriken Skiskole med mål om å lage et tilbud uten konkurranse under Visjonen "Vinter For alle". Vi ønsket å være et tilbud for dem som bare ønsker aktivtet. Et tilbud uten krav til å prestere på andre måter enn å møte opp, være snill og grei, og ha det kjekt i bakken. bestemt at vi får ti lnoe alle skal være et alternativ mellom disse ytterpunktene, hvor konkurranse ikke er målet med aktiviteten. Ulriken skiskole ønsker å bidra til at barn og unge i Bergensområde kan få oppleve alpin skiglede på deres egne premisser. Våre instruktører skal formidle god ski teknikk på en leken måte. Opplæringen skal være strukturert, profesjonell og morsom. Vi bruker hele løypen, også stier, kuleløyper, hopp, skog og løssnø. Sikkerhet er alltid i fokus, og ingen barn skal føle seg presset til utfordringer de ikke kan mestre. Ulriken skiskole har sitt opphav ved foten av Bergens høyeste fjell, Ulriken. Ulriken skiskole er etablert med formål å gi barn og unge i Bergensområdet opplæring i alpine skiferdigheter i trygge omgivelser med kompetente instruktører. Vår visjon er "Alpint for alle"!